Eén op de drie werkgevers maakt gebruik van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst die zij afsluiten met hun medewerker. Dit gebeurt in de meeste gevallen in de vorm van een standaardclausule in het contract. Maar daar gaat verandering in komen. Er komt een wet om het huidige concurrentiebeding aan te scherpen.

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding houdt in dat er een artikel in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. Dit artikel regelt dat een werknemer na vertrek bij de werkgever niet hetzelfde werk mag doen bij een concurrerend bedrijf. Deze afspraken zijn bedoeld om de bedrijfsbelangen van de ex werkgever te beschermen voor de nieuwe werkgever. Als de werknemer besluit alsnog aan de slag te gaan bij de concurrent, staat daar meestal een flinke boete op.

Wanneer mag je een concurrentiebeding afspreken?

Een concurrentiebeding mag alleen schriftelijk worden overeengekomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het is niet toegestaan om in een tijdelijk contract een concurrentiebeding op te nemen. Er zijn bepaalde omstandigheden waarop hier een uitzondering gemaakt kan worden. Dit kan alleen wanneer je kunt motiveren dat het concurrentiebeding opnemen noodzakelijk is. Een voorbeeld hiervan is een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Aanscherping concurrentiebeding

Een concurrentiebeding is dus bedoeld om, bij een overstap van een werknemer naar een andere werkgever, de belangen en gevoelige informatie van de ex werkgever te beschermen. In de praktijk wordt echter veel oneigenlijk gebruikgemaakt van het concurrentiebeding. Hierdoor wordt de werknemer onnodig gehinderd in hun arbeidsmobiliteit bij de overstap naar een nieuwe werkgever. Met het Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding wil men de belangen tussen werkgevers en werknemers weer in evenwicht brengen.

Wat staat er in het wetsvoorstel? 

Wanneer een werkgever zorgt er bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst dat het volgende in het concurrentiebeding staat:

  1. Een concurrentiebeding geldt voor de maximale duur van één jaar .
  2. Er moet een geografische bepaling worden opgenomen. Of met andere woorden: het gebied waarin de werknemer niet bij een nieuwe baan mag werken vanwege het concurrentiebeding moet worden vermeld.
  3. De werkgever moet het zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelang motiveren voor alle arbeidsovereenkomsten. Nu is dat alleen het geval bij een tijdelijk contract.
  4. Als de vorige werkgever een beroep doet op het concurrentiebeding moet hij aan de werknemer een vergoeding betalen. Deze vergoeding bedraagt 50 procent van het laatstverdiende maandloon, voor iedere maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen.

Betalen

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Raad voor de rechtspraak om advies gevraagd met betrekking tot het wetsvoorstel. De Raad voor de rechtspraak is positief over de concrete motivering voor het concurrentiebeding, de maximering van de duur en het opnemen van de geografische reikwijdte van het concurrentiebeding. Zij hebben echter hun twijfels over de verplichte vergoeding die werkgevers moeten betalen. Deze regels zijn volgens de raad te complex hierdoor zal naar verwachting meer discussie ontstaan. Daarom adviseert de raad om de invoering van dit onderdeel te heroverwegen.

Hulp

Wilt u gebruik maken van onze specifieke kennis op dit gebied? Of wilt u een check laten uitvoeren op de arbeidsovereenkomst die u met uw medewerker heeft afgesloten? Neem dan contact op met één van onze arbeidsrechtjuristen. Zij helpen u graag. Bel hiervoor naar 070 3353000 of mail naar advies@cbbs.nl

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief