Bij CBBS geloven we dat een goed gesprek niet één keer per jaar plaatsvindt. Natuurlijk, het beoordelingsgesprek blijft een waardevol, formeel moment om prestaties, ontwikkeling en doelen te bespreken. Maar wat ons betreft is dat slechts één onderdeel van iets veel groters: een cultuur waarin feedback, reflectie en persoonlijke aandacht het hele jaar door vanzelfsprekend zijn. 

Het officiële moment is belangrijk, maar niet genoeg 

We blijven het jaarlijkse beoordelingsgesprek voeren, omdat het structuur biedt: een duidelijke afspraak, goede voorbereiding, terugblikken en concrete doelen voor de toekomst. Maar we willen dat het niet aanvoelt als een ‘spannend’ moment. Juist doordat er al veel eerder en vaker gepraat is, ontstaat rust, openheid en vertrouwen. 

Honderden onofficiële momenten 

Bij ons is het beoordelingsgesprek onderdeel van iets dat continu gebeurt. De deur staat altijd open voor gesprek, of dat nu met je leidinggevende is, met een collega van een andere afdeling of zelfs met de algemeen directeur of eigenaar. 

  • Heb je een goed idee? Loop even binnen. 
  • Zit je ergens mee? Trek aan de bel. 
  • Wil je sparren over je ontwikkeling? We denken graag mee. 

Deze momenten zijn informeel, maar zeker niet onbelangrijk. Integendeel, ze vormen samen de basis voor een sterke werkrelatie en een cultuur van voortdurende verbetering. 

Van beoordelen naar begeleiden 

We willen af van het idee dat een beoordelingsgesprek iets is dat ‘over’ je gaat. Bij CBBS zien we het als een moment met elkaar. Een gelijkwaardig gesprek waarin je samen terugkijkt, vooruitblikt en onderzoekt wat jij nodig hebt om goed en met plezier je werk te doen. En dat gesprek hoeft dus niet te wachten tot december. 

Wat betekent dat concreet? 

  • Ja, we blijven jaarlijks een officieel gesprek voeren, mét voorbereiding en vastlegging. 
  • Maar we stimuleren ook regelmatige check-ins tussendoor, die laagdrempelig en informeel zijn. 
  • Leidinggevenden worden getraind om actief feedback te vragen én geven. 
  • En medewerkers worden aangemoedigd om het gesprek zélf te starten, met wie ze maar willen. 

Want bij CBBS vinden we dat goede gesprekken niet in de agenda moeten staan, maar in de cultuur. 

Tot slot 

Onder het mom van “zelfs gesloten deuren staan open”, moedigen we medewerkers aan om met iedereen in gesprek te gaan. Mark heeft dit open deuren beleid in beginsel het WIS (wandelgangen informatiesysteem) genoemd. Toen ging het nog voornamelijk over alle nieuwste nieuwtjes die snel de ronde deden. Ondertussen zijn we erachter dat we dit beleid veel breder kunnen inzetten, dus ook voor beoordelingsgesprekken. 

We bouwen stap voor stap aan een organisatie waarin ontwikkeling geen momentopname is, maar een continu proces. Het jaarlijkse beoordelingsgesprek blijft bestaan, maar alleen als onderdeel van iets veel groters: een werkomgeving waar ruimte is voor groei, verbinding en gesprekken die er toe doen. 

Nieuwsgierig hoe we dit aanpakken? Of benieuwd hoe je dat zelf in jouw organisatie zou kunnen vormgeven? Mail ons via advies@cbbs.nl. we delen graag onze ervaringen. 

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief