Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook werkgevers. Dit kunnen zij onder andere doen door groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Groene arbeidsvoorwaarden hebben een positieve impact op het klimaat en milieu. Ze worden ook wel green benefits genoemd. Groene arbeidsvoorwaarden zijn niet helemaal hetzelfde als duurzame arbeidsvoorwaarden. Duurzame arbeidsvoorwaarden beslaan een breder spectrum; die gaan bijvoorbeeld ook over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en niet alleen over de impact op het klimaat.

Waarom groene arbeidsvoorwaarden?

Samen verduurzamen

Er zijn verschillende redenen voor werkgevers om hun arbeidsvoorwaarden te vergroenen. Allereerst natuurlijk de wens om te verduurzamen. Niet alleen willen werkgevers hieraan zelf een bijdrage leveren, ook zijn er afspraken gemaakt die werkgevers verplichten om maatregelen te treffen. Een voorbeeld hiervan zijn de afspraken die gemaakt zijn in het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot van werkgebonden personenmobiliteit te verminderen.

Jezelf onderscheiden als werkgever

Niet alleen het klimaat zelf is een reden om te verduurzamen, ook de krapte op de arbeidsmarkt is een belangrijke factor. De strijd om talent is losgebarsten en het is moeilijk om geschikt personeel te vinden. Het binden, boeien en behouden van werknemers is daarom een steeds belangrijker HR-thema. Werknemers willen graag werken bij een organisatie die een positieve impact heeft op de samenleving en het milieu. Het blijkt dat meer dan de helft van de werknemers bereid is om te veranderen van baan als blijkt dat hun huidige werkgever hun waarden niet deelt. Om een aantrekkelijk werkgever te zijn is het dus van belang om aan te sluiten bij hun waarden en aandacht te hebben voor het milieu.

Voorbeelden groene arbeidsvoorwaarden

Thuiswerken is groen werken

Hoe kunt u uw arbeidsvoorwaarden vergroenen? Dat kan op veel verschillende terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de thuissituatie van de werknemer. Als werkgever kunt u thuiswerken stimuleren. Wanneer werknemers vanuit huis werken, hoeven zij niet te reizen. En de meest duurzame kilometer is nog altijd de niet gereden kilometer. U kunt een thuiswerkvergoeding geven of thuiswerkmeubilair aanbieden. Het thuiswerkmeubilair kan in bruikleen worden gegeven, zodat er niet onnodig spullen verloren gaan als iemand uit dienst gaat. Ook kunnen werkgevers aan de werknemer een bijdrage geven om hun woning te verduurzamen.

Duurzaam reizen

Groene arbeidsvoorwaarden hebben ook vaak betrekking op mobiliteit. Werkgevers bieden bijvoorbeeld elektrische fietsen of elektrische leaseauto’s aan. Daarnaast kunnen werkgevers duurzame vakanties stimuleren, door bijvoorbeeld extra vakantiedagen of extra vakantiegeld te geven aan de werknemer die duurzaam reist tijdens zijn vakantie.

Bekostigen groene arbeidsvoorwaarden

Werkkostenregeling

Voor het bekostigen van groene arbeidsvoorwaarden kunt u als werkgever gebruikmaken van de werkkostenregeling. Voor een aantal arbeidsvoorwaarden geldt een gerichte vrijstelling, bijvoorbeeld voor de inrichting van de thuiswerkplek. Ook de thuiswerkvergoeding is onbelast (maximaal € 2,35 per dag in 2024). Voor de reiskosten van de werknemer geldt een gerichte vrijstelling.

Vrije ruimte

Voor andere groene arbeidsvoorwaarden zult u de vrije ruimte van de werkkostenregeling moeten benutten. Het bedrag dat u onbelast mag besteden aan vergoedingen en verstrekkingen, noemen we de vrije ruimte. De vrije ruimte is in 2024 1,92% van de totale fiscale loonsom tot en met € 400.000. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2024 1,18%. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt u geen loonheffingen en houdt u ook geen loonheffingen in. Komt het bedrag dat u onbelast besteedt boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet u over het gedeelte dat boven de grens komt 80% belasting betalen.

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief