Eerder dit jaar heb ik u verteld over ons 60-jarig jubileum en de groei die we de afgelopen 10 jaar hebben doorgemaakt, met als conclusie dat we al met al een prachtig bedrijf hebben opgebouwd waar we trots op zijn. Ondertussen blijven we bezig onszelf te ontwikkelen. Zo liep ik onlangs tegen iets aan in onze interne organisatie, meer specifiek op het gebied van HR, dat ik graag met u wil delen.

Historisch gezien hebben we aardig wat schildersbedrijven als klant, dus daar kom ik regelmatig over de vloer. Dan kan ik het niet laten om te kijken of het pand van dat bedrijf wel ‘goed in de verf’ zit. Dat lijkt logisch, want tenslotte is dat het uithangbord van het bedrijf. Voelt u ‘m al aankomen? Want hoe heeft CBBS haar HR-zaken eigenlijk geregeld? Tenslotte is dat een van onze kerncompetenties, dus je zou verwachten dat dat prima in orde is. Is er bijvoorbeeld een personeelshandboek? Mmm…. nee dus…. Tot voor kort bestond ons ‘handboek’ uit niet veel meer dan een flinke verzameling personeelsreglementen; allemaal tussen de 2 en de 20 jaar oud. Met de groei van onze organisatie is ook de behoefte aan interne professionaliteit gegroeid en dus gingen we aan de slag met een personeelshandboek.

Tijdens de Corona crisis kregen we wat tijd voor zelfreflectie en die hebben we aangegrepen om ons eigen schilderwerk op orde te brengen.

Vorige week kreeg ik het eerste concept in handen. Een behoorlijk dik boekwerk, met een uitgebreide inhoudsopgave waarin verwezen werd naar allerlei reglementen, regels en regelingen. Aan mij de vraag of ik een inleiding wilde schrijven om medewerkers mee te nemen in de uitgangspunten van ons beleid. Toen ik door het handboek heen ging, vroeg ik me af of al die reglementen en regels nu wel echt nodig waren. Ik had vooral moeite met de sancties op een aantal overtredingen. Het voert wat ver om u in detail hierin mee te nemen, maar één van mijn dilemma’s leg ik u graag voor.

Stel u zich de volgende situatie voor. In uw bedrijf is discriminatie, in welke vorm dan ook, absoluut verboden. Hoe gaat u dat dan tegenhouden:

  1. U maakt een reglement waarin staat dat discriminatie verboden is; u beschrijft uitgebreid iedere vorm van discriminatie en benoemt een hele reeks aan sancties bij overtreding (eerste keer schriftelijke waarschuwing, tweede keer een loonsanctie en op den duur zelfs ontslag).
  2. U heeft geen reglement.

Wat denkt u? Ik heb gekozen voor optie b.: géén reglement. In plaats daarvan heb ik in de inleiding van het personeelshandboek de volgende alinea opgenomen: “CBBS is een sociale onderneming.  Bij CBBS hebben werknemers onderling oog voor elkaar. We gaan met elkaar om als in een gezin.  Er is geen plaats voor pesten, roddelen, discriminatie of andere vormen van wangedrag.  Voor werknemers die dit doen of willen doen is bij CBBS geen plaats.  Er is geen reglement en er zijn geen sancties.  Zoiets doen we hier gewoon niet.  Zo zijn onze normen en waarden.”

Zoals u misschien wel weet hebben wij een eigen juriste, die dergelijke klusjes uitvoert.  Ze is nu bezig met de volgende versie.  Less is more!   Ik ben razend benieuwd wat er nu uitrolt maar ik gok op minstens 20 pagina’s minder.  Waar ik ook benieuwd naar ben is hoe u hier in staat: welke keuze heeft u voor uw organisatie gemaakt? Ik hoor het graag.

Overigens zal ik blij zijn als ons personeelshandboek af is. Want natuurlijk willen wij, net als die schilder, dat ons eigen pand goed in de verf zit!

Ton van den Berge

Ton van den Berge

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief