Met de lente voor de deur is niets lekkerder dan ’s ochtends naar het werk te fietsen. Maar niet iedere medewerker heeft de mogelijkheid om zelf een goede fiets te kopen. Als werkgever kunt u hiervoor een oplossing bieden: de leasefiets. Hiermee zorgt u niet alleen voor fitte medewerkers, maar creëert u ook een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde.

Fiets van de zaak kopen versus leasen

De fiets van de zaak is niets nieuws: we schreven er al eerder over. Maar de optie van het leasen van een fiets door medewerkers is wel redelijk nieuw. Dit is pas sinds 1 januari 2020 mogelijk.

Bijtelling over leasefiets

Wanneer de medewerker gebruikmaakt van een leasefiets, gelden dezelfde regels als bij een leaseauto. Door de fiets beschikbaar te stellen aan de medewerker, ontstaat er loon in natura. De medewerker moet 7% bijtelling betalen over de waarde van de fiets. Deze bijtelling is ook van toepassing als de medewerker de fiets alleen voor woon-werkverkeer gebruikt. Er is dus geen onderscheid tussen zakelijk en privégebruik.

Bijtelling over leasefiets als onderdeel van werkkostenregeling

U kunt er als werkgever ook voor kiezen om de bijtelling in de vrije ruimte van de werkkostenregeling te stoppen. In dat geval betaalt de medewerker geen bijtelling.

Eigen bijdrage voor leasefiets

Net als bij een leaseauto kunt u werknemers ook een eigen bijdrage voor de leasefiets laten betalen. Deze eigen bijdrage mag men aftrekken van de 7% bijtelling.

Afspraken rondom leasefiets vastleggen in reglement

Tot slot is het raadzaam om alle afspraken rond de leasefiets vast te leggen in een reglement. Zo zorgt u ervoor dat alle regels en voorwaarden voor iedereen terug te vinden zijn.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws