Loonstrook wat moet erin staan?

Een loonstrook is een belangrijk document dat elke werknemer maandelijks ontvangt van zijn werkgever. Een loonstrook geeft informatie over het verdiende loon, de inhoudingen en de uitbetaling van het loon. In deze blog bespreken we de verschillende onderdelen van een loonstrook en hoe u deze kunt begrijpen en analyseren.

Hoe wordt het loon berekend?

Het loon dat een werknemer ontvangt, wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals de gewerkte uren, het salaris en eventuele toeslagen. Het is belangrijk om te weten hoe het loon berekend wordt, zodat u begrijpt hoe alles werkt.

Wat staat erin vermeld?

Een loonstrook bevat verschillende onderdelen, zoals uw brutoloon, nettoloon, vergoedingen en inhoudingen. Hieronder bespreken we deze onderdelen wat uitgebreider.

Bruto loon

Het bruto loon is het totale bedrag dat u verdient voordat er enige inhouding of verrekening plaatsvindt. Het bruto loon wordt berekend op basis van uw uren en salaris, plus eventuele toeslagen.

Nettoloon

Het nettoloon is het bedrag dat u na inhouding van belastingen en sociale verzekeringen overhoudt. Dit is het bedrag dat u daadwerkelijk ontvangt op uw rekening.

Vergoedingen

Vergoedingen zijn extra betalingen die u krijgt, bovenop uw salaris. Dit kunnen bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen, onkostenvergoedingen of bonussen zijn.

Inhoudingen

Inhoudingen zijn bedragen die van uw loon ingehouden worden, zoals belastingen en sociale verzekeringen. Het is belangrijk om te weten wat er van uw loon ingehouden wordt, zodat u begrijpt waarom u minder verdient dan uw bruto loon.

Wat staat er op een loonstrook

Er zijn een aantal cruciale elementen die op elke loonstrook moeten worden vermeld, waaronder:

 • Persoonlijke informatie van de werknemer, zoals naam, adres, burgerservicenummer (BSN) en geboortedatum.
 • Gegevens over de werkgever, zoals bedrijfsnaam, adres en KvK-nummer.
 • De periode waarvoor de loonstrook van toepassing is.
 • Het bruto uurloon van de werknemer en het aantal gewerkte uren in die periode.
 • Eventuele toeslagen, zoals ploegentoeslag of onregelmatigheidstoeslag.
 • Belastingen die van het bruto loon zijn afgetrokken, zoals loonbelasting en premies voor sociale verzekeringen.
 • Het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag die voor u gelden;
 • Het netto loon, dat het bruto loon is na aftrek van belastingen en premies.

Loonbegrip

Er geldt 1 uniform loonbegrip. De term Loonbegrip is een basis voor de loonheffingen die uw werkgever betaalt aan de Belastingdienst. Het uniforme loonbegrip geldt voor de loonheffingen:

 • loonbelasting/premie volksverzekeringen (AOW, Anw, Wlz);
 • premies werknemersverzekeringen (WW, WIA);
 • bijdrage Zorgverzekeringswet.

Hoe wordt het bruto uurloon berekend

Het bruto uurloon is de vergoeding die de werknemer ontvangt voor elk gewerkt uur. Het wordt berekend door het aantal gewerkte uren in een bepaalde periode te vermenigvuldigen met het uurloon. Het uurloon wordt vaak vastgesteld in de arbeidsovereenkomst, maar het kan ook veranderen als er sprake is van een loonsverhoging.

Uw salarisadministratie uitbesteden aan CBBS

CBBS biedt al 60+ jaar professionele ondersteuning aan verschillende ondernemers op het gebied van salarisadministratie, software voor salarisbeheer, HRM-software en HR-zaken. Wij zijn trotse partner van Visma|Raet en aanbieder van AFAS en Nmbrs, waarmee wij onze klanten een uitgebreid en divers aanbod aan salarissoftware en HRM-oplossingen bieden. Samen met u vinden we de beste oplossing die aansluit bij uw specifieke wensen en eisen. Neem zeker eens contact met het team van CBBS op of vraag een offerte aan.

Gegarandeerde verwerking binnen één werkdag

CBBS zorgt ervoor dat de loonstroken op het juiste moment klaarstaan en worden verwerkt.

Persoonlijke service

Geen keuzemenu’s, geen robots: u wordt altijd persoonlijk door een van onze specialisten te woord gestaan.

Korte lijnen

Onze salarisconsultants, softwarespecialisten en juridisch adviseurs staan nauw met elkaar in contact.

Loonstrook wat moet erin staan

Dus weet u nu alles over een loonstrook en wat erin moet staan? Of heeft u hier nog vragen over? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij CBBS. Wij leggen u graag meer uit! Dus neem gerust contact met ons op. Kom meer te weten over hoe CBBS uw bedrijf en uw medewerkers kan helpen.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief