Het aantal mantelzorgers groeit. Mantelzorg kan mentaal uitputtend zijn. Zo’n 18 procent van het ziekteverzuim bij werkgevers heeft te maken met mantelzorg. Dit kan leiden tot burn-outs, die voor de werkgever gemiddeld € 75.000 kosten. Begeleiding in de vorm van een mantelzorgmakelaar kan veel ellende voorkomen.

Een voorbeeld uit de praktijk: Maaikes vader is kortgeleden uit het verpleeghuis ontslagen. Vanuit het verpleeghuis hebben ze huishoudelijke hulp en thuiszorg geregeld. Maaike krijgt het idee dat het verpleeghuis niet door heeft hoe vaak ze moet op komen draven om dingen op te lossen: administratieve dingen die niet goed lopen, aankopen die hij doet die hij zich niet kan permitteren, valpartijen waarbij hij niet meer overeind komt et cetera.

Laatst ging het mis. Maaike kreeg een telefoontje van de thuiszorg. Ze moest direct naar haar vader komen, want hij deed niet open. De thuiszorg zette haar onder druk: zij mogen niet weg als iemand niet opendoet. Op dat moment werd het Maaike te veel. Ze kon niet weg bij haar werk, ze moest op tijd thuis zijn omdat haar man die middag ook afspraken had en ze kon ook de thuiszorg niet laten staan. Wat doe je dan?

 

De lasten van een mantelzorger

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. De zorgtaken zijn voor veel mantelzorgers prima te combineren met hun baan. Maar helaas lukt dit niet altijd. Dan bestaat het risico dat de mantelzorger overbelast raakt, ziek wordt en soms zelfs voor langere tijd uitvalt.

Zo’n 1 op de 4 werkenden combineert werk en mantelzorg en dit aantal groeit. 18 procent van het ziekteverzuim bij werkgevers is mantelzorggerelateerd. Mantelzorgers die lang en intensief zorgen gebruiken hun vakantie vaak voor zorgtaken en niet om bij te komen. Te weinig rust en ontspanning kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Een medewerker die uitvalt door een burn-out is gemiddeld 300 dagen afwezig. Dit kost gemiddeld ongeveer €250 per dag en dus  €75.000 in totaal. Daarnaast zorgt het voor productiviteitsverlies, verlies aan continuïteit en extra werkdruk voor collega’s.

 

Mantelzorgvriendelijke werkgever

Een mantelzorgvriendelijke werkgever gaat samen met werkende mantelzorgers op zoek naar een oplossing. Aandacht en begrip verlaagt de drempel om over de thuissituatie te praten. Het verzuim neemt aantoonbaar af en vitaliteit, loyaliteit en tevredenheid nemen juist toe.

 

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar is een professional die mantelzorgers helpt met alle regeltaken rond de zorg. Daarbij gaat het over de mantelzorg zelf, maar ook over hoe je dat kunt combineren met werk of andere verplichtingen. De mantelzorgmakelaar luistert, informeert en regelt, maar de mantelzorger houdt altijd zelf de regie.

 

Mantelzorgmakelaar voor hulp bij mantelzorg

Even terug naar Maaike. Maaike is op aanraden van haar werkgever bij mantelzorgmakelaar Marjolijn Maas terecht gekomen. Marjolijn heeft samen met Maaike gekeken naar mogelijke oplossingen. Er is een sleutelkastje geplaatst, zodat de thuiszorg altijd naar binnen kan. Tevens is er een begeleider die met Maaikes vader kijkt naar de administratie en die in de gaten houdt of alles in de koelkast nog goed is en of er kleding nodig is. Het aantal uren thuiszorg bleek niet voldoende te zijn en dat is uitgebreid.

Maaike houdt de boel nog steeds in de gaten en komt eens per week langs om koffie te drinken. Ze blijft de contactpersoon voor de thuiszorg en de begeleiding. De zorg voor haar vader is nu overzichtelijk en ze kan met een gerust hart naar haar werk en er zijn voor haar gezin.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de diensten van de mantelzorgmakelaar? Kijk dan op de website van Marjolijn: www.hulpbijzorgvragen.nl. In 2022 onderzoeken wij met Marjolijn wat wij samen kunnen betekenen voor werkgevers. Daarover later meer. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

 

Download de Whitepaper verzuim door mantelzorg

Wilt u weten hoe u kunt omgaan met een werknemer die mantelzorger is? Lees het in dit stappenplan.

  • Wat zijn mantelzorgers?
  • Hoe zorg je goed voor werknemers die mantelzorgen?
  • Wat is een mantelzorgmakelaar?

Whitepaper

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief