Hi Ton, kun je jezelf voorstellen?
Ik ben Ton van den Berge, 61 jaar en ik ben directeur bij CBBS. Ik woon samen met mijn vrouw Ineke in Delfgauw. Ik heb twee volwassen kinderen en 5 kleinkinderen. Mijn zoon Mark werkt ook bij CBBS en zit in het MT.
Inmiddels ben ik alweer 31 jaar actief bij CBBS. Op mijn dertigste begon ik hier als salarisadministrateur/meewerkend voorman. Kort na mijn indiensttreding werd ik manager en mocht ik ook leiding geven aan de tien collega’s die er werkten. Ik rapporteerde aan de toenmalige eigenaar van het bedrijf. Acht jaar later nam ik het bedrijf over.
Vanaf dat moment zijn we enorm gegroeid. We zijn van tien naar bijna zeventig werknemers gegaan en er heeft veel digitalisering plaatsgevonden. Dat is overigens een ongoing proces. We begonnen met papier, héél veel postverkeer, daarna kwam de fax, daarna kregen we het modem en het internet, en we zijn in de loop der jaren helemaal gestopt met post en papier. Vroeger hadden we nog een eigen accountmanager bij het postbedrijf, dat kun je je bijna niet meer voorstellen.
Ik hou me in het bedrijf nu voornamelijk bezig met het bepalen van strategieën en minder met de operatie. Dat stokje heb ik doorgegeven aan mijn zoon Mark en de andere twee MT-leden Daniël en Marco.
Waar kunnen mensen jou voor wakker maken?
Ik hou erg van lekkere dingen. Vroeger, en nu eigenlijk ook nog wel een beetje, kon je me echt wakker maken voor een gebakken tongetje of een frikandel speciaal. Heerlijk!
Wat maakt dit jouw ideale baan?
Ik hou van de dynamiek en afwisseling. Ik ben begonnen met cijfermatige taken, rekenen en analyseren. Ik groeide in de afgelopen 31 jaar steeds weer door naar een andere rol. Nu bepaal ik mee in de strategie van het bedrijf. Het is een hele ondernemende functie. Dat vind ik toch wel de leukste. Ik denk na over vragen als: hoe maak je je bedrijf toekomstbestendig? Hoe groei je maar blijf je toch duurzaam? Dat zijn spannende vragen en dat kan wel eens misgaan.
Gelukkig is het nog nooit misgegaan, maar dat had zomaar gekund. We hebben bedrijven overgenomen. Dan moet je een complete organisatie in jouw eigen organisatie opnemen. Je moet harmoniseren, klanten tevreden houden en zorgen dat de werknemers geloven in de overname en het nieuwe management. Dat harmoniseren en het geloof overbrengen aan de groep waren een aantal van mijn taken.
Tegen welke uitdagingen loop je aan als directeur?
Als directeur loop je tegen best een aantal uitdagingen aan. Je moet zorgen dat je de juiste medewerkers op de juiste plaats zet, het personeelsbestand op orde houden, personeel en klanten aan je binden. Het vinden van de juiste mensen is op dit moment de grootste uitdaging. Onze mensen zijn erg specialistisch en er is een schaarste op de markt. Daar moet je goed op inspelen en vooral zuinig op zijn!
Hoe kom jij nou echt tot rust?
Om tot rust te komen, moet vooral mijn hoofd rustig zijn. Dat doe ik meestal met hardlopen. Dat doe ik zo’n twee keer in de week. Slapen of gaan liggen werkt juist averechts bij mij.
Ik ben eigenlijk nooit gestrest. Ik denk dat dat deels in mijn DNA zit, maar ik ben na 31 jaar CBBS ook redelijk geroutineerd. Ik doe mijn werk ook met erg veel plezier, waardoor het niet voelt als werk. Zelfs na een lange vergaderdag ervaar ik geen stress.
Waar ben je het meest trots op?
Op het gehele team bij CBBS. De groep is erg gemêleerd en kent veel etniciteiten en verschillende leeftijden. De groep is heel organisch ontstaan. Ik vind het ook erg belangrijk om jonge mensen, die soms nog student zijn, aan te nemen. Dat vind ik erg plezierig, omdat we ze zelf kunnen opleiden. Zo kunnen ze veel meer leren dan bij een baantje in de supermarkt. Je ziet ze als een raket ontwikkelen en ze zijn helemaal in hun sas.
Je werknemers zijn het belangrijkst in je organisatie. Als ik die niet had, had ik ook niets.
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in al die jaren als directeur?
Stel je verwachtingen niet te hoog, dan valt het altijd mee. Dat is best een uitdaging, want verwachtingsmanagement is best ingewikkeld. Verwar verwachtingen echter niet met ambities. Leg de lat hoog zodat je meer behaalt, maar verwacht niet te veel.