Het zal u niet zijn ontgaan dat in 2023 verschillende wijzigingen worden doorgevoerd in de wet- en regelgeving. Een van die wijzigingen is dat u als werkgever vanaf 1 januari 2023 maximaal 21 cent per kilometer onbelast aan de medewerker mag vergoeden. Op dit moment is dat nog maximaal 19 cent per kilometer. De onbelaste reiskostenvergoeding geldt voor woon-werkverkeer en dienstreizen.

Maximaal toegestane onbelaste reiskostenvergoeding

In de praktijk zien wij vaak dat in arbeidsovereenkomsten staat dat een medewerker recht heeft op de maximaal fiscaal toegestane onbelaste reiskostenvergoeding. Heeft u dit zo opgenomen? Dan stijgt deze vergoeding met ingang van 1 januari 2023 van 19 cent naar 21 cent per kilometer. Is in de arbeidsovereenkomst of cao opgenomen dat de werknemer recht heeft op een vergoeding van 19 cent per kilometer? Dan bent u niet verplicht dit bij te stellen naar 21 cent. Het mag uiteraard wel – tenzij er cao-afspraken over zijn gemaakt.

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt verder

Op 1 januari 2024 zet de stijging van de maximaal toegestane onbelaste reiskostenvergoeding verder door. Vanaf die datum wordt de maximale onbelaste vergoeding bijgesteld naar 22 cent per kilometer. Uiteraard blijven bovenstaande regels ook dan van toepassing.

Meer reiskosten vergoeden

Als werkgever mag u – mits hierover in de cao of arbeidsovereenkomst geen afwijkende afspraken zijn gemaakt – ook meer dan het fiscaal toegestane onbelaste deel vergoeden aan de medewerker. Wanneer u hiervoor kiest, dan zult u het bedrag dat u meer betaalt moeten aanmerken als brutoloon. Een andere optie is om het bedrag dat u meer betaalt dan de fiscaal toegestane onbelaste vergoeding aan te wijzen als eindheffingsloon binnen de Werkkostenregeling (WKR).

Vergoeding verwerken in loonadministratie

Twijfelt u of u de onbelaste reiskostenvergoeding moet verhogen? Neem dan contact op met CBBS Advies. Bent u er zeker van dat de verhoging moet worden doorgevoerd? Geef dit dan tijdig door aan de loonafdeling van CBBS, zodat wij deze wijziging kunnen doorvoeren in uw loonadministratie.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws