Ontslaan tijdens of na de coronacrisis?

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de minister in het tweede pakket van maatregelen, dat nu uitgewerkt wordt, rekening houdt met het feit dat bedrijven noodgedwongen werknemers zullen moeten ontslaan, ondanks de nodige steun van de NOW-regeling.

De verruiming die hiervoor aangekondigd is, maakt het mogelijk om vanaf juni 2020 (als het eerste deel van de NOW-regeling afgelopen is) alsnog werknemers te ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen. Dit is ook hard nodig, omdat we zien dat bedrijven met hun rug tegen de muur staan. Ze willen de werknemers wel in dienst houden, maar kunnen het gewoon niet. Bovendien, wat moet je ze op een gegeven moment nog laten doen als er geen werk is en alle achterstallige klusjes zijn afgerond?

We zien ook creatieve ondernemers die positief gebruik kunnen maken van de crisis en anders durven te denken. Een mooi voorbeeld vond ik afgelopen week de “Camper dining”. Een concept van een restauranteigenaar die zag dat een stel een afhaalmaaltijd ophaalde en dit vervolgens voor de deur op het parkeerterrein gezellig in hun camper opat. De restauranteigenaar heeft dit  in het groot herhaald door bedrijven met campers of caravans in de gelegenheid te stellen een demo model voor de deur te parkeren en daar het eten uit te serveren. Natuurlijk zijn het druppels op een gloeiende plaat van het probleem, maar gelukkig is er nog heel veel creativiteit bij ondernemers te vinden.

Als ook creativiteit niet meer helpt en er tijdelijk geen werk voorhanden is of de continuïteit van de onderneming in gevaar komt, blijft er nog één uitweg over. En dat is toch afscheid nemen van personeel. De meeste ondernemers zien dit echt als allerlaatste uitweg en doen dit vaak met pijn in hun hart. Ten eerste, omdat ze de gezinnen zien die hierachter zitten, waarvoor de bron van inkomsten opdroogt. En ten tweede, omdat ze zich maar al te goed realiseren dat de werknemer niet genoodzaakt is om terug te keren naar de werkgever. Dit zou kunnen betekenen dat een goede onmisbare kracht voor de onderneming, over een aantal weken of maanden bij de concurrent aan de slag gaat. Juist op het moment dat je ook weer personeel nodig hebt en deze ontslagen medewerker weer goed in zou kunnen zetten.

Het kan helpen om hier goede afspraken over te maken met uw personeelsleden en te kijken of ze bereid zijn een Vaststellingsovereenkomst (in de volksmond VSO) aan te gaan. In zo’n vaststellingsovereenkomst zou je af kunnen spreken dat de werknemer op initiatief van de werkgever uit dienst gaat, zodat de WW-rechten niet in gevaar komen. Tevens zou je een soort garantie mee kunnen geven dat wanneer het weer wat beter gaat met de onderneming, de werknemer van harte welkom is. Mogelijk zou je hier nog een soort compensatie of bonus aan kunnen verbinden, mocht de werknemer weer bij u aan de slag gaan. Die bonus zou dan als compenserende WW vormgegeven kunnen worden, zodat de werknemer per saldo geen inkomsten mist over de periode dat hij WW krijgt.

Wat in ieder geval nu erg belangrijk is, is de reden van de uitdiensttreding juist te vermelden in de loonaangifte. Sinds 1 januari 2020 zijn er een aantal keuzes beschikbaar. Hierbij het erg belangrijk is om de juiste keuze te maken, omdat de WW-uitkering van de werknemer daarop gebaseerd wordt. Mocht u bijvoorbeeld aangeven dat de werknemer zelf ontslag genomen heeft, terwijl u de werknemer ontslagen heeft, dan krijgt de werknemer geen WW van het UWV. Met alle gevolgen van dien. Onze loonspecialisten kunnen u altijd helpen bij het maken van de juiste keuze, mocht u daar behoefte aan hebben.

Heeft u vragen naar aanleiding van de procedures van bedrijfseconomisch ontslag of behoefte aan een gesprek over een plan van aanpak? Dan kunt u altijd contact opnemen!

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief