Reiskosten vergoeding verplicht?
Reiskostenvergoeding is tegenwoordig een van de belangrijkste onderwerpen voor werknemers in Nederland. Werkgevers zijn verplicht om reiskosten te vergoeden aan hun werknemers volgens de wetgeving in Nederland. En met de stijgende brandstofprijzen is dit een belangrijk onderwerp. In deze blog zullen we dieper ingaan op de vraag of reiskostenvergoeding verplicht is en wat de wetgeving erover zegt.
Wat is reiskostenvergoeding?
Reiskostenvergoeding is een vergoeding die door de werkgever wordt betaald aan de werknemer voor het reizen van en naar het werk. De vergoeding is bedoeld om de kosten van woon-werkverkeer te dekken. Deze vergoeding kan op verschillende manieren worden uitgekeerd, zoals het vergoeden van de daadwerkelijke reiskosten, een vast bedrag per maand of een combinatie van beide.
Reiskosten vergoeding verplicht?
Reiskosten vergoeding verplicht? In de wet staat nergens dat een werknemer recht heeft op reiskostenvergoeding. Een werknemer heeft alleen recht op een reiskostenvergoeding als hierover afspraken in de cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsregeling staan. Als dat zo is, dan moet de werkgever een reiskosten vergoeding betalen aan de werknemer!.
Hoeveel reiskostenvergoeding is verplicht?
Er is geen vaste hoeveelheid reiskostenvergoeding die werkgevers verplicht zijn te betalen aan werknemers. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand tussen huis en werk en het gebruikte vervoermiddel. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om een vaste vergoeding per maand te betalen of om de daadwerkelijke kosten te vergoeden die de werknemer maakt.
Vanaf 1 januari 2023 kan een bedrijf zijn werknemers een belastingvrije kilometervergoeding geven van € 0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 stijgt dit naar € 0,22 per kilometer. Echter zijn deze bedragen voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer.
Wanneer betaalt een werkgever geen reiskosten?
Er zijn situaties waarin de werkgever geen reiskostenvergoeding hoeft te betalen aan de werknemer. Dit is het geval als de werknemer op minder dan 10 kilometer van het werk woont, als de werknemer een leaseauto heeft of als de werknemer gebruik maakt van het openbaar vervoer en de werkgever een abonnement heeft verstrekt.
Hoe wordt de reiskostenvergoeding berekend?
De hoogte van de reiskostenvergoeding is afhankelijk van de afstand tussen huis en werk en het gebruikte vervoermiddel om van huis naar werk te komen. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om de werkelijke kosten te vergoeden die de werknemer maakt of om een vaste vergoeding per maand te betalen. Bij het vergoeden van de werkelijke kosten moet de werknemer de gemaakte kosten kunnen aantonen, bijvoorbeeld door middel van bonnetjes. Zorg er dus altijd voor dat werknemers dit goed bijhouden.
Salarisadministratie uitbesteden?
Als ondernemer heeft u waarschijnlijk veel verantwoordelijkheden, waaronder het beheren van uw salarisadministratie. Maar wat is de beste optie: zelf doen of uitbesteden? In deze blog bespreken we waarom uitbesteden van uw salarisadministratie aan CBBS de beste keuze is.
Waarom CBBS?
CBBS is een full-service HR-dienstverlener die gespecialiseerd is in het uitvoeren van de totale loonadministratie. Door uw salarisadministratie uit te besteden aan CBBS, bespaart u tijd en geld. Wij nemen de verantwoordelijkheid voor uw salarisadministratie, zodat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten.
Als u op zoek bent naar een betrouwbare partner voor uw salarisadministratie, is CBBS de beste keuze. Door uw salarisadministratie uit te besteden aan ons, kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten en tegelijkertijd profiteren van onze expertise en betrouwbaarheid. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen uw HR-activiteiten te verbeteren.
Dus weet u nu of reiskosten vergoeding verplicht is? Of heeft u hier nog vragen over? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij CBBS. Wij leggen u graag meer uit! Dus neem gerust contact met ons op. Kom meer te weten over hoe CBBS uw bedrijf en uw medewerkers kan helpen.