Als goede werkgever moet je je medewerker in de gelegenheid stellen om verlof op te nemen. Dit is belangrijk voor de gesteldheid van de medewerker en bevordert een goede werk-privébalans. Toch kan het voorkomen dat een medewerker een stuwmeer aan verlofuren heeft opgebouwd. Welke mogelijkheden heb je dan?

Wettelijk en bovenwettelijk verlof

Een medewerker heeft minimaal recht op vier keer de arbeidsduur per week aan verlof, omgerekend vier werkweken. Een medewerker die 40 uur werkt, heeft dus recht op 160 uur per jaar. Dit wettelijk verlof is 1,5 jaar geldig vanaf het moment van toekennen. Neemt de medewerker niet alles van het wettelijk verlof op, dan vervalt het verlof dat niet is opgenomen.

Naast het wettelijk verlof is er ook bovenwettelijk verlof. Dit is verlof dat je als werkgever boven op het wettelijk verlof toekent. Als je bijvoorbeeld aan het begin van het jaar 25 verlofdagen aan een fulltime medewerker toekent, dan zijn 20 dagen hiervan wettelijk en 5 dagen bovenwettelijk. De bovenwettelijke dagen zijn vijf jaar geldig na toekenning. Ook deze dagen vervallen als ze niet binnen de vervaldatum worden opgenomen.

Uitbetalen van vakantiedagen

Lukt het de medewerker niet om zijn verlofdagen op te nemen, dan kun je ervoor kiezen om vakantiedagen uit te betalen. Je boekt de uren af van het verlofsaldo en zorgt dat die bruto tegen bijzonder tarief worden uitbetaald via de loonadministratie. Let op dat het uitbetalen van de verlofuren inclusief vakantiegeld en een eventuele dertiende maand/eindejaarsuitkering moet gebeuren.

Voorbeeld: Als je een medewerker 20 verlofuren wilt uitbetalen en deze medewerker heeft een uurloon van € 20, dan levert dit de volgende rekensom op: 20 uur x € 20 = € 400 + 8% vakantietoeslag (€ 32) + 8,33% 13e maand (€ 33,32) = € 465,32. In dit voorbeeld betaal je dus totaal € 465,32 bruto uit aan de medewerker.

Jezelf onderscheiden als werkgever

Niet alleen het klimaat zelf is een reden om te verduurzamen, ook de krapte op de arbeidsmarkt is een belangrijke factor. De strijd om talent is losgebarsten en het is moeilijk om geschikt personeel te vinden. Het binden, boeien en behouden van werknemers is daarom een steeds belangrijker HR-thema. Werknemers willen graag werken bij een organisatie die een positieve impact heeft op de samenleving en het milieu. Het blijkt dat meer dan de helft van de werknemers bereid is om te veranderen van baan als blijkt dat hun huidige werkgever hun waarden niet deelt. Om een aantrekkelijk werkgever te zijn is het dus van belang om aan te sluiten bij hun waarden en aandacht te hebben voor het milieu.

Vragen over verlof?

Heb je vragen over het uitbetalen van verlof of het opstellen van beleid rondom verlof? Neem dan contact met ons op.

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief