Onlangs heeft de SER (Sociaal-Economische Raad) een nieuw adviesrapport uitgebracht rondom de toekomstige arbeidsmarkt. Dit ziet op de periode 2021 – 2025 en zou een aantal knelpunten rondom het werken met uitzendkrachten, tijdelijk personeel en ZZP-ers op moeten lossen. Het doel van het rapport is om vaste contracten aantrekkelijker te maken voor werkgevers en werknemers een vaster inkomen te geven.
In de basis vindt de SER dat structureel werk op basis van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd georganiseerd moet gaan worden. In het rapport wordt concreet geadviseerd hoe andere contractvormen zoals uitzendarbeid, oproepcontracten, tijdelijke arbeidsovereenkomsten en ZZP contracten beter gereguleerd moeten worden, zodat meer werk- en inkomenszekerheid ontstaat en op het gebied van arbeidsvoorwaarden geen sprake meer zal zijn van concurrentie.
Op dit moment wordt nog veel gebruik gemaakt van uitzendkrachten en ZZP-ers als goedkopere en flexibelere werknemer voor min of meer permanente loondienstfuncties, wat ervoor zorgt dat bij economisch mindere tijden deze doelgroep als eerste inkomen verliest en in de problemen kan komen. Tevens zorgt onterecht gebruik van flexibele arbeidskrachten voor oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt waardoor concurrenten die hier geen gebruik van maken, altijd hogere personeelskosten en daardoor vaak ook hogere productiekosten hebben.
Het hele rapport over de toekomstige arbeidsmarkt is hier terug te lezen, maar we willen wel een paar bijzonderheden uitlichten over de toekomstige arbeidsmarkt die mogelijk interessant kunnen zijn voor u als werkgever.
Belangrijke punten rondom de toekomstige arbeidsmarkt
- In de basis moeten alle vormen van flexibele contracten aan banden gelegd worden, zodat het uitgangspunt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt met vast overeengekomen uren.
- De mogelijkheden om met de flexibele voorwaarden van uitzendkrachten te werken worden sterk aan banden gelegd door de fasen te verkorten.
- De onderbrekingstermijn van contracten bij werkgevers en uitzendbureaus laten vervallen, waardoor een keten van contracten niet na 6 maanden opnieuw begint, maar min of meer altijd van toepassing blijft. Een werknemer die na een dienstverband van 5 jaar een jaar uitdienst zou zijn en weer terug komt, krijgt bij terugkeer direct een onbepaalde tijd contract. Hoe dit er precies uit gaat zien bij een andere functie is niet verder uitgewerkt.
- Geen transitievergoeding meer betalen indien een werkgever met wederzijds goedvinden een werknemer van werk naar werk begeleid (van-werk-naar-werk-route).
- Teruggave van verschil tussen hoge en lage WW premie met terugwerkende kracht indien een werknemer een onbepaalde tijd contract krijgt (na afloop van een tijdelijk contract bijvoorbeeld)
- Standaard zou er een rechtsvermoeden voor een arbeidsovereenkomst moeten ontstaan indien een ZZP-er een uurtarief van minder dan het maximumdagloon (circa €30-€35 per uur) ontvangt. Dit betekent dat de opdrachtgever bij discussie later aan de rechter moet bewijzen dat iemand echt ZZP-er is en de rechter er standaard vanuit moet gaan dat er een arbeidscontract van toepassing was (met alle gevolgen van dien). Dit zal vooral spelen als een ZZP-er ziek wordt en zich niet goed verzekerd heeft.
In het rapport worden nog een aantal andere zaken besproken die mogelijk voor u van belang zijn, maar dat gaat iets te ver voor in dit nieuwsartikel. Mocht u daar toch geïnteresseerd in zijn kunt u het rapport hier nog even verder bestuderen.
Het ontwerpadvies wordt eerst nog voorgelegd aan verschillende achterbannen en moet uiteindelijk vastgesteld worden in de Raadvergadering van de SER. De kans dat dit in z’n geheel wetgeving wordt is uiteraard klein, maar mogelijk dat de komende jaren bepaalde elementen toch terugkeren in de vorm van wetgeving. We houden u vanzelfsprekend op de hoogte.
CBBS
CBBS ondersteunt bedrijven in alle aspecten van personele dienstverlening. Zowel op het gebied van salarisadministratie, softwareoplossingen als HR-zaken. Dat doen we al sinds 1960. En daar zijn we ontzettend trots op. Neem contact op met onze adviseurs met al je vragen over salarisadministratie, software en HRM. Zij staan je graag persoonlijk te woord.