De maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn nog altijd van kracht. Bij veel bedrijven staat het water aan de lippen. Gelukkig zijn met de verzwaring van de maatregelen in januari de steunpakketten uitgebreid. Het doel: zoveel mogelijk bedrijven overeind houden en werknemers een vast inkomen kunnen blijven bieden.

De maatregelen zijn aangekondigd in een kamerbrief op de website van de Rijksoverheid. De waarde van het extra pakket komt neer op zo’n €7,6 miljard en moet tot en met het tweede kwartaal van 2021 lucht geven bij bedrijven.

 

Steunmaatregelen samengevat

Wij hebben de steunmaatregelen voor u samengevat.

 

 • Uitbreiding TVL regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten)
  • Binnen de TVL maatregel is nog steeds vereist dat er sprake is van tenminste 30% omzetdaling. Het percentage compensatie stijgt naar 85% van de vaste lasten voor iedereen (voorheen: 50% compensatie vanaf 30% omzetdaling). Ook is er geen bovengrens meer van medewerkers die in dienst zijn (dit was 250 werknemers).
  • Het maximum bedrag stijgt van €90.000 naar €330.000 voor bedrijven tot 250 werknemers. Bedrijven met meer dan 250 werknemers kunnen tot €400.000,- subsidie ontvangen.
  • De extra tegemoetkoming voor winkeliers die met hun oude voorraden zijn blijven zitten wordt verlengd tot en met het 1e kwartaal van 2021.
  • Er komt een aparte regeling voor starters die begonnen zijn met hun onderneming tussen 1 januari en 1 juni 2020.
 • Uitbreiding NOW regeling
  • De subsidie van de NOW regeling gaat omhoog van 80% naar 85% van de loonkosten (bij 100% omzetverlies). Dit wordt evenredig verlaagd bij minder omzetverlies.
 • Verlenging uitstel belastingbetaling
  • De regeling voor Bijzonder Uitstel van Belastingbetaling wordt verlengd tot 1 juli 2021. Organisaties kunnen met deze regeling ten minste 3 maanden uitstel van betaling krijgen voor diverse belastingsoorten. Bij organisaties die op dit moment al uitstel hebben, wordt de uitstel automatisch verlengd tot 1 juli 2021. Organisaties die in het verleden gebruik hebben gemaakt van de uitstelregeling kunnen opnieuw een aanvraag indienen als er op dit moment geen uitstel gegeven is.
  • Naast uitstel van belastingbetaling zal er ook gekeken gaan worden naar een regeling om in gerichte situaties belastingschulden definitief kwijt te schelden. Dit geldt voor situaties waarin uitstel van belasting niet voldoende zal zijn. Deze regeling is verwoord in het zogenoemde “Time Out Arrangement” (TOA).
 • Uitbreiding TOZO (Tijdelijke Overbrugging Zelfstandig Ondernemers)
  • De geplande invoering van een vermogenstoets per 1 april 2021 gaat niet door. Tevens kunnen ondernemers de TOZO-regeling met terugwerkende kracht aanvragen voor de voorgaande maand wanneer ze hiervoor in aanmerking komen.
 • Gebruikelijk loon voor DGA’s (directeur grootaandeelhouders)
  • Onder normale omstandigheden moet een DGA in een jaar tenminste €47.000,- loon ontvangen uit de BV. Indien de omzet van een BV daalt, mag het gebruikelijk loon voor een deel verminderd worden (net als in het jaar 2020).
 • Compensatieregelingen voor bedrijven met werknemers
  • De vaste reiskostenregeling mag tot 1 april 2021 toegepast worden. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten waarin werd gesproken over 1 februari 2021. Veel bedrijven laten de reiskostenregeling doorlopen als compensatie voor thuiswerken. Dit is echter niet verplicht!
  • De vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR) is in 2021 verhoogd tot 3% over de eerste €400.000,- loonsom. Daarboven is de vrije ruimte sinds 1 januari 2021 teruggebracht tot 1,18% (in 2020 was dit 1,2%).

 

Tip van CBBS: thuiswerkvergoeding

Een thuiswerkvergoeding is op dit moment nog geen gerichte vrijstelling van de overheid. Indien u als werkgever een thuiswerkvergoeding overweegt in plaats van reiskostenvergoeding, dan kunt u mogelijk ook een gerichte vrijstelling benutten in de vorm van een internetvergoeding aan de werknemer. Het NIBUD geeft aan dat een vergoeding van €2,- per dag de onkosten benadert. Uw werkkostenbudget blijft beschikbaar voor andere zaken. Ook noodzakelijke arbo-verstrekkingen voor thuis, zoals een goede bureaustoel, bureau, extra beeldscherm, muis, toetsenbord of een bureaulamp, vallen onder de gerichte vrijstellingen en gaan niet ten koste van uw werkkostenbudget. Dit mag een vergoeding, verstrekking of een ter beschikkingstelling zijn.

 

Volledig overzicht van de steunmaatregelen

 

Bovenstaande informatie is slechts een samenvatting van de maatregelen zoals aangekondigd in januari 2021. Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te lezen op de website van de rijksoverheid:

 

 

Vragen?

Heeft u vragen over de steunmaatregelen en wat dit voor u als ondernemer betekent? Neemt u dan contact op met één van onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

 

 

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief