Het is weer zover: de vakantiebijslag wordt uitbetaald. Voor veel medewerkers gebeurt dit in mei. Voor het zover is, zijn er nog een aantal punten die voor u als werkgever handig zijn om te weten.

Moment van uitbetalen: alles in één keer of elke maand een deel

Veel medewerkers krijgen hun vakantiebijslag in mei – of soms in juni – uitbetaald. Aan de andere kant krijgen steeds meer werknemers het bedrag iedere maand op hun rekening gestort, samen met hun salaris. De keuze is afhankelijk van de afspraken die de werkgever met de medewerker heeft gemaakt, via een arbeidsovereenkomst of cao.

Direct uitbetalen? Laat het zien op de loonstrook

Kiest u er als werkgever voor om de vakantiebijslag bij iedere loonberekening uit te betalen? Laat dit dan zien op de loonstrook. Bereken dus niet een all-in loon, maar maak een onderscheid tussen gewerkte uren, vakantiebijslag en vakantieuren (als deze ook direct worden uitbetaald). Zo voorkom je dat je achteraf voor je voeten geworpen krijgt dat je geen vakantiebijslag hebt uitbetaald.

Opbouw van de vakantiebijslag

De opbouw van de vakantiebijslag kan ook op verschillende manieren plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn over een kalenderjaar. Dan begint de opbouw in januari en loopt die door tot en met december. Vervolgens wordt de opbouw uitbetaald in mei of juni van het jaar erna. Een andere manier is om de opbouwperiode te laten lopen van juni tot en met mei.

Hoogte van de vakantiebijslag

De hoogte van de vakantiebijslag wordt berekend over het brutoloon. Per loonperiode wordt minimaal 8% gereserveerd over alle bruto looncomponenten. Dit is uiteraard het gewone salaris, maar bijvoorbeeld ook de overuren, prestatietoeslagen en toeslaguren die worden uitbetaald. Verdient een medewerker meer dan drie keer het minimumloon? Dan kun je schriftelijk met de medewerker afspreken dat deze geen of een lager recht op vakantiebijslag opbouwt.

Geld tekort voor de vakantiebijslag

Heeft u als werkgever financieel zware tijden, waardoor u de vakantiebijslag niet kunt betalen? Dan kunt u er niet zomaar voor kiezen om dit later, gespreid of zelfs helemaal niet te betalen. U moet hiervoor het gesprek aangaan met de medewerkers. U doet er verstandig aan om, voordat u dit doet, de cao of het arbeidsvoordenreglement te controleren. Als de medewerkers niet willen meewerken, dan ontkomt u er niet aan om uw verplichtingen na te komen. Zorg ervoor dat u dit op tijd doet. Bij het te laat betalen kan de medewerker de vakantiebijslag opeisen, inclusief verhoging en rente.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws