Verschil vakantiedagen en vakantiegeld

Als werkgever of werknemer heb je vast wel eens gehoord van vakantiedagen en vakantiegeld. Maar wat houdt dit precies in en wat is het verschil tussen de twee? In deze blog leggen wij het verschil uit tussen vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast leggen wij ook uit wat vakantiedagen zijn en wat vakantiegeld nou precies is!

Wat zijn vakantiedagen?

Vakantiedagen zijn dagen waarop de werknemer niet hoeft te werken. Op deze dagen ontvangt de werknemer nog wel salaris. Het opnemen van vakantiedagen gebeurt altijd in goed overleg met de werkgever. Het aantal vakantiedagen waar een werknemer recht op heeft, is afhankelijk van de arbeidsovereenkomst en het aantal gewerkte uren. In Nederland hebben werknemers minimaal recht op 20 vakantiedagen per jaar bij een fulltime dienstverband. Vaak bieden werkgevers meer vakantiedagen aan dan het minimum aantal. Een werknemer kan dit altijd navragen bij de werkgever!

Het is belangrijk om als werkgever duidelijke afspraken te maken over de vakantiedagen. Zo kan er bijvoorbeeld worden afgesproken dat niet alle vakantiedagen in één keer kunnen worden opgenomen. Werkgevers kunnen ook zeggen dat vakantiedagen een bepaalde tijd van tevoren moeten worden aangevraagd. Als werkgever ben je verplicht om bij te houden hoeveel vakantiedagen een werknemer heeft opgenomen en nog heeft staan.

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een extraatje bovenop het salaris waar werknemers recht op hebben. Werknemers hebben in Nederland recht op 8% van het bruto jaarsalaris aan vakantiegeld. Dit bedrag wordt in veel gevallen in de maand mei uitbetaald. Het kan ook voorkomen dat het vakantiegeld al in het salaris verwerkt zit. Dan krijg je dus elke maand een deel van het vakantiegeld. Het vakantiegeld is bedoeld als compensatie voor het feit dat een werknemer tijdens zijn of haar vakantie geen salaris ontvangt.

Het vakantiegeld is een verplichte arbeidsvoorwaarde en moet jaarlijks worden uitbetaald. Ook hier geldt dat het belangrijk is om als werkgever duidelijke afspraken te maken over de uitbetaling van het vakantiegeld. Bijvoorbeeld wanneer het vakantiegeld wordt uitbetaald en hoeveel vakantiegeld een werknemer precies krijgt.

Wat is het verschil tussen vakantiedagen en vakantiegeld?

Het belangrijkste verschil tussen vakantiedagen en vakantiegeld is dat vakantiedagen dagen zijn waarop een werknemer niet hoeft te werken, maar wel salaris ontvangt. Vakantiegeld is daarentegen een extraatje bovenop het salaris. Het vakantiegeld is bedoeld als compensatie voor het feit dat een werknemer tijdens zijn of haar vakantie geen salaris ontvangt.

Daarnaast is er ook verschil in de manier waarop vakantiedagen en vakantiegeld worden opgebouwd. Vakantiedagen worden opgebouwd door te werken, terwijl vakantiegeld jaarlijks wordt opgebouwd over het bruto jaarsalaris.

Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen?

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat de beste optie is voor uw salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden? Als u de kostbare tijd en het gemak waardeert, is het uitbesteden van de salarisadministratie aan een administratiekantoor een slimme keuze. En als u op zoek bent naar een betrouwbare partner die alle kennis onder één dak heeft, dan is CBBS de beste optie voor u.

CBBS is een full-service HR-dienstverlener die gespecialiseerd is in het uitvoeren van de totale loonadministratie. Door uw salarisadministratie uit te besteden aan CBBS, kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten, terwijl wij ons richten op uw salarisadministratie. U hoeft zich geen zorgen te maken over de veranderende regelgeving, omdat wij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Dus weet u nu het verschil tussen vakantiedagen en vakantiegeld? Of heeft u hier nog vragen over? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij CBBS. Wij leggen u graag meer uit! Dus neem gerust contact met ons op. Kom meer te weten over hoe CBBS uw bedrijf en uw medewerkers kan helpen.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief