Vanaf 1 januari 2025 begint de Belastingdienst met de handhaving op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zzp’ers die in de praktijk werknemers zijn, onder de loep worden genomen. Hoe kun je als werkgever of zelfstandige je hierop voorbereiden? In dit artikel bespreken we de gevolgen van de overtreding van de wet DBA en bieden we een handig overzicht van de criteria waaraan zzp’ers moeten voldoen.

Onzekerheid bij werkgevers over de handhaving van de zzp-wet

Sinds de aankondiging van de Belastingdienst om te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid, is er veel onzekerheid onder werkgevers. Hoewel men positief is over het aanpakken van schijnconstructies, zijn er zorgen over de impact. Zo vrezen bedrijven voor het verlies van de flexibele schil en de willekeur in handhaving. Maar de grootste vraag blijft: wanneer is iemand een echte zzp’er en wanneer een werknemer? Hieronder geven we je de belangrijkste regels en 7 praktische tips om je goed voor te bereiden op de nieuwe situatie.

De wet DBA: hoe zit het precies?

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA), die sinds 2016 van kracht is, stelt vast wanneer een opdracht als zelfstandig moet worden beschouwd en wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie. Ondanks de bedoeling om meer duidelijkheid te bieden, heeft de wet juist veel verwarring gezaaid. Dit is de reden dat de Belastingdienst de afgelopen acht jaar niet heeft gehandhaafd op deze wet.

Het grootste knelpunt is het begrip ‘gezag’. Wanneer een opdrachtgever zeggenschap heeft over een zzp’er, rijst de vraag of dit automatisch een arbeidsrelatie is. Inmiddels is er door rechterlijke uitspraken meer helderheid gekomen. De Hoge Raad heeft opdracht gegeven om het begrip ‘in dienst van’ concreet te definiëren.

Wat verandert er met de nieuwe wet VBAR?

De minister heeft dit verduidelijkt in een nieuw wetsvoorstel: de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet zet op basis van gerechtelijke uitspraken de criteria voor een zzp’er helder op een rij. De VBAR is niet strenger dan de wet DBA, maar er komen drie belangrijke criteria bij die bepalen of iemand als zelfstandige of als werknemer wordt beschouwd:

  1. Werkinhoudelijke en organisatorische aansturing Er is sprake van gezag wanneer een opdrachtgever een zelfstandige aanwijzingen en instructies geeft, verplicht is deze op te volgen en de opdrachtgever toezicht houdt en kan ingrijpen.
  2. Eigen rekening en risico Een echte zelfstandige draagt de financiële risico’s en is verantwoordelijk voor het gebruik van eigen gereedschap en middelen. Als dit niet het geval is, duidt dit op een arbeidsrelatie.
  3. Rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst Dit treedt in werking wanneer een zelfstandige minder dan 33 euro per uur verdient. In dat geval moet de opdrachtgever kunnen aantonen dat het om een zelfstandige opdracht gaat. Anders wordt de zzp’er als werknemer beschouwd.

De nieuwe wet VBAR gaat naar verwachting in op 1 januari 2026, een jaar nadat de Belastingdienst begint met de handhaving op schijnzelfstandigheid.

7 tips om je voor te bereiden op de zzp-wetgeving

  1. Evalueer je huidige zzp-contracten – Zorg ervoor dat deze voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving.
  2. Gebruik modelovereenkomsten – Maak gebruik van goedgekeurde modelovereenkomsten om risico’s te minimaliseren.
  3. Communiceer duidelijk met je zzp’ers – Bespreek de nieuwe regels en de verwachtingen van beide kanten.
  4. Werk met vaste tarieven – Zorg ervoor dat de tarieven boven de drempel van 33 euro per uur liggen.
  5. Controleer werkinstructies – Beperk de aansturing van zzp’ers om een arbeidsrelatie te voorkomen.
  6. Documenteer afspraken – Leg alle afspraken en voorwaarden schriftelijk vast.
  7. Schakel juridisch advies in – Raadpleeg een expert om zeker te weten dat je aan de wet voldoet.

Met deze tips ben je goed voorbereid op de veranderingen in de zzp-wetgeving en voorkom je onaangename verrassingen.

www.youserve.nl heeft ons geïnspireerd bij het schrijven van dit artikel.

Het laatste nieuws

Blijft op de hoogte van de ontwikkelingen en onderzoeken van CBBS.

Bekijk al het nieuws

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief