Wat is een slapend dienstverband?

Wat is een slapend dienstverband? Een slapend dienstverband is een arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer niet meer werkzaam is bij de werkgever, maar de arbeidsovereenkomst wordt nog wel in stand gehouden. Vaak komt dit voor bij langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Het dienstverband wordt dan niet beƫindigd omdat de werkgever dan een transitievergoeding moet betalen. Door het dienstverband slapend te houden hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen en heeft de werknemer geen recht op loon omdat hij niet meer echt werkzaam is voor het bedrijf.

Wanneer kan een dienstverband slapend worden gehouden?

Een dienstverband kan slapend worden gehouden als de werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en de werkgever geen mogelijkheid ziet om de werknemer te re-integreren binnen het bedrijf of in een andere passende functie. Voorheen was het zo dat de werkgever verplicht was om de werknemer na twee jaar ziekte te ontslaan en een transitievergoeding te betalen. Dit zorgde ervoor dat veel werkgevers de werknemer na twee jaar ziekte ontsloegen en een transitievergoeding betaalden. Door de invoering van de Wet compensatie transitievergoeding per 1 april 2020 is het voor werkgevers aantrekkelijker geworden om het dienstverband slapend te houden. De werkgever zou dan de transitievergoeding kunnen terugvragen bij het UWV.

Wat zijn de gevolgen van een slapend dienstverband?

Een slapend dienstverband heeft voor de werknemer vaak weinig gevolgen. Dit is zo omdat de werknemer niet meer werkzaam is. De werknemer heeft geen recht op loon omdat hij niet werkt, maar behoudt wel zijn recht op een transitievergoeding. De werkgever kan de transitievergoeding terugvragen bij het UWV. Voor de werkgever kan het houden van een slapend dienstverband financieel aantrekkelijk zijn, omdat hij geen transitievergoeding hoeft te betalen.

Wat zijn de voordelen van een slapend dienstverband?

Een slapend dienstverband kan voor de werkgever voordelig zijn omdat de werkgever dan geen transitievergoeding hoeft te betalen. Als de werknemer na een lange periode van ziekte weer herstelt, kan hij alsnog terugkeren in het bedrijf. Voor de werknemer heeft een slapend dienstverband als voordeel dat hij zijn recht op een transitievergoeding behoudt.

Wat zijn de nadelen van een slapend dienstverband?

Een nadeel van een slapend dienstverband is dat de werknemer geen loon meer ontvangt omdat hij niet meer werkzaam is. Dit kan financiƫle gevolgen hebben voor de werknemer. Daarnaast kan een slapend dienstverband voor de werknemer voor onzekerheid zorgen omdat hij niet weet waar hij aan toe is.

Ondersteuning bij HR en arbeidsrechtelijke vraagstukken.

Wij bieden hulp bij HR en arbeidsrechtelijke kwesties. Onze vaardigheden en kennis op het gebied van HRM en arbeidsrecht stellen wij graag ter beschikking van onze klanten. Bij CBBS is HR Advies de afdeling die juridisch advies verleent. Naast ondersteuning op het gebied van salarisadministratie en verschillende HRM- en salarissoftwareoplossingen, bieden onze juridisch adviseurs u onafhankelijk en op maat gemaakt juridisch advies van hoge kwaliteit.

Graag ondersteunen wij u bij het oplossen van uw HR- en arbeidsrechtelijke kwesties. Onze ervaren juridisch adviseurs zijn in staat om u te helpen bij een breed scala aan kwesties, van arbeidscontracten en arbeidsconflicten tot sociale zekerheid en pensioenen. Wij zorgen ervoor dat u altijd de beste oplossingen krijgt die passen bij uw specifieke situatie.

Als u behoefte heeft aan professionele en deskundige hulp bij uw HR- en arbeidsrechtelijke vraagstukken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Dus heeft u nu alle antwoorden op de vraag ”Wat is een slapend dienstverband?”? Of heeft u hier nog vragen over? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij CBBS. Wij leggen u graag meer uit! Dus neem gerust contact met ons op. Kom meer te weten over hoe CBBS uw bedrijf en uw medewerkers kan helpen.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief