De vitaliteitsregeling, dit moet je weten!

Vroeger was het nog heel gebruikelijk dat je met 60 jaar met pension kon gaan. Vandaag de dag ligt dat toch wel heel anders. De pensioenleeftijd ging van 65 jaar naar 67 jaar en dit zal nog flink gaan oplopen. Voor de werknemers zal dit echt echt een uitdaging worden om steeds langer door te werken. Daarom is de vitaliteitsregeling ontstaan, zodat oudere werknemers het werk beter aankunnen. Vaak kunnen werknemers hier gebruik van maken zodra de werknemer 60 jaar is geworden. Het is gebruikelijk dat een werknemer met de vitaliteitsregeling 80% blijft werken 90% loon krijgt en 100% pensioenopbouw behoudt.

Waarom is er een vitaliteitsregeling?

Werknemers moeten dus veel langer doorwerken. Dit is voor werkgevers en werknemers een uitdaging. Voor werkgevers is het een uitdaging om oudere werknemers gemotiveerd en vitaal te houden. Voor de werknemers is het een uitdaging om het werk vol te houden. In sommige sectoren is er ook nog eens heel zwaar fysiek werk of de werktijden zijn heel zwaar voor de oudere werknemers. Door middel van de vitaliteitsregeling kunnen de oudere werknemers dan beter herstellen. De huidige praktijk leert ons dat het dus erg lastig is voor werknemer om tot de AOW-gerechtigde leeftijd door te werken. De vitaliteitsregeling is er dus om een bijdrage te leveren aan een duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers.

Waarom zijn oudere werknemers een aanwinst voor uw bedrijf?

Oudere werknemers beschikken vaak over heel veel kennis. Daarnaast hebben oudere werknemers ongetwijfeld de meeste ervaring van alle werknemers. En deze kennis en ervaring kunnen ze weer delen/overdragen aan jongere werknemers met wat minder ervaring of kennis. Ook zijn oudere werknemers vaak erg loyaal. Ze zullen niet zo snel gaan wisselen van baan bijvoorbeeld. En oudere werknemers hebben een erg goede werk-privé balans. Ze hebben vaak geen thuiswonende kinderen meer en ze hebben over het algemeen wat minder sociale verplichtingen.

De belangrijkste voordelen van de vitaliteitsregeling

Voordelen voor de werkgever

  • Hogere productiviteit
  • Minder ziekteverzuim
  • Besparing op de loonkosten
  • Een verbeterde vitaliteit van de werknemers is een vitalere organisatie
  • De ervaren werknemers blijven in de organisatie

Voordelen voor de werknemer

  • Betere vitaliteit
  • Behoud van pensioenopbouw
  • Meer vrije tijd
  • Betere werk-privé balans

Wat zijn de meest voorkomende modellen?

Het is vaak het geval dat een werknemer met de vitaliteitsregeling 80% blijft werken 90% loon krijgt en 100% pensioenopbouw behoudt. Dit kan de eerste fase van de vitaliteitsregeling zijn of de enige fase. Er is ook een model waar werknemers 60% blijven werken en 80% loon krijgen met 100% pensioenopbouw. Een wat minder vaak voorkomend model is dat een werknemers 50% blijven werken en 70% loon krijgen met 100% pensioenopbouw. Bent u benieuwd wat de vitaliteitsregeling is in uw CAO? Neem dan gerust een keer contact op met ons!

Rekenvoorbeeld

Hans is net 60 jaar geworden en wilt graag gebruik maken van de vitaliteitsregeling. Hans werkt zijn hele leven al als bakker en heeft steeds meer moeite met de onregelmatige en lastige werktijden. Hij werkt fulltime en krijgt €3000,- bruto per maand. Door middel van de vitaliteitsregeling gaat Hans nu 4 dagen werken in plaats van 5 dagen. Hans verdient nu €2700,- bruto per maand en hij behoudt zijn reguliere pensioensopbouw.

Hans gaat nu op jaarbasis €32.400 bruto per maand verdienen in plaats van de €36.000 bruto per maand. Het bakkersbedrijf zal nog steeds de 100% pensioenopbouw moeten betalen maar het heeft wel een besparing op de loonkosten.

Gezonde en tevreden werknemers

Gezonde en tevreden medewerkers, dat is waar alles omdraait voor een gezond bedrijf. Wees daarom een werkgever die zorgt voor zijn kostbaarste bezit; het personeel. werkgever.

Mocht je meer willen weten over de vitaliteitsregeling en de administratie daarvan? CBBS heeft hier handige oplossingen voor, zoals goede HR software. Neem gerust een keer contact op met CBBS.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief