Betaald ouderschapsverlof: tips voor werkgevers

Sinds augustus 2022 zijn de regels voor het opnemen van betaald ouderschapsverlof veranderd. Daar komen een aantal bijzonderheden bij kijken. Hoe gaat u tijdens het verlof bijvoorbeeld om met de opbouw van vakantiedagen, vakantiegeld en pensioen? Daarover vertellen we u alles in dit artikel.

Opbouw vakantiedagen

Wanneer een werknemer gebruikmaakt van betaald ouderschapsverlof, ontvangt deze een uitkering vanuit het UWV. Normaal gesproken zou dit betekenen dat hier geen vakantiedagen over worden opgebouwd. De regel is namelijk: de werknemer bouwt alleen vakantiedagen op over de uren dat die loon ontvangt. In het geval van betaald ouderschapsverlof is per 2 augustus 2022 echter een uitzondering in de wet opgenomen. De werknemer bouwt dus ook tijdens deze verlofperiode (wettelijke) vakantiedagen op.

Voor de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen kunnen jullie afwijkende afspraken maken. Bijvoorbeeld dat deze niet worden opgebouwd tijdens de periode van verlof. Is er een cao van toepassing voor uw bedrijf? Kijk dan ook goed welke afspraken hierin zijn vastgelegd. Let op: in het geval van onbetaald ouderschapsverlof bouwt de werknemer geen vakantiedagen op.

Opbouw vakantiegeld

Tijdens betaald ouderschapsverlof worden niet alleen vakantiedagen opgebouwd, maar ook vakantiegeld. De uitkering van het verlof is 70% van het (maximale) dagloon dat de werknemer verdient. Dit is dus lager dan het normale loon. Dit betekent dat de opbouw van het vakantiegeld ook lager zal zijn.

De werkgever kan er overigens wel voor kiezen om de uitkering aan te vullen tot 100%. In dit geval bouwt de werknemer ook vakantiegeld op over het volledige loon. In een cao kunnen ook hier afwijkende afspraken gemaakt zijn.

Opbouw pensioen

In de wet is niets afgesproken over of tijdens betaald ouderschapsverlof pensioen wordt opgebouwd. Of dit gebeurt, is vooral afhankelijk van de afspraken die werkgever en werknemer met elkaar maken. Daarnaast is de vraag welke regels gelden vanuit de pensioenuitvoerder.

Vindt er geen pensioenopbouw plaats? Dan kan de werknemer er altijd voor kiezen om dit vrijwillig voort te zetten. De werknemer moet dan ook het werkgeversdeel betalen.

Neem direct contact op.

We helpen u graag verder en zoeken naar de beste oplossing voor uw organisatie. Vul hieronder uw gegevens in en we reageren zo spoedig mogelijk.

Op werkdagen zijn we van 08:30 tot 17:00 ook telefonisch bereikbaar op nummer 070 335 30 00.

Naam(Vereist)
Neem contact met me op(Vereist)

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief