Doorwerken tijdens de feestdagen: tips voor werkgevers

Pasen, Pinksteren, Bevrijdingsdag en Hemelvaart staan weer voor de deur. Met die feestdagen is weinig bijzonders aan de hand, zou je zeggen. Niets is minder waar. We staan graag stil bij een aantal aandachtspunten.

Niet zomaar vrij op feestdagen

Veel mensen denken dat werknemers wettelijk recht hebben op een vrije dag als een feestdag op een doordeweekse dag valt. Dat is echter niet het geval: wettelijk is op dit gebied niets geregeld. Wel worden er hierover in een individuele of collectieve arbeidsovereenkomst meestal afspraken gemaakt. Bevrijdingsdag is een uitzondering. In veel cao’s is afgesproken dat werknemers op 5 mei eens in de vijf jaar vrij zijn.

Compensatie voor parttimers

Als een werknemer parttime werkt, kan het voorkomen dat een feestdag op een vaste vrije valt. Je mag je als werkgever niet schuldig maken aan ongelijke behandeling. Daarom moet je de werknemer compenseren voor deze ‘gemiste’ feestdag. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De meest praktische manier is door een feestdagensaldo toe te kennen op basis van het parttimepercentage. Bijvoorbeeld: 2022 telt 7 doordeweekse feestdagen. Een werknemer heeft een contract van 24 uur per week. Je kent deze werknemer dan, op basis van het parttimepercentage van 60%, 4,2 feestdagen toe. Het is vervolgens wel belangrijk om de opname van de feestdagen goed vast te leggen. Wij hebben een HR-portaal beschikbaar waarin je op een eenvoudige manier verlof kunt bijhouden.

Advies nodig?

Heb je behoefte aan advies op het gebied van vrije dagen? Neem contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief