Een freelancer of zzp’er wil bij jou in dienst komen, wat nu?

Heb jij te maken met een zzp’er of freelancer die bij jou in dienst zou willen komen of heb jij zelf liever deze persoon bij jou in dienst vanwege verschillende redenen? Dan hebben wij hieronder voor jou een aantal punten op een rij gezet die jou én de freelancer kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Een freelancer vraagt na of het mogelijk is om bij het bedrijf in dienst te komen of een bedrijf heeft een freelancer zelf liever langere termijn in dienst dan op freelancebasis te blijven werken. Dit is een veel voorkomende situatie die wij voorbij zien komen in de praktijk. Een bedrijf huurt een freelancer of zzp’er in voor een project of opdracht. De freelancer doet zijn werk goed, hanteert een interessant tarief en zou zich eigenlijk voor langere termijn aan jouw organisatie willen binden. Je gaat met elkaar om de tafel om de mogelijkheden te bespreken.

Maar dan volgt er een vraag: ”Wat betekent dit voor ons beide qua kosten, opbrengsten en regels?”. Je besluit allebei even research en navraag te doen om de juiste beslissing te kunnen nemen.

Jij als ondernemer of HR-manager gaat op onderzoek uit omdat je eigenlijk een paar vragen hebt:

 1. Kan ik zomaar een freelancer of zzp’er in dienst nemen, nadat we die persoon al hebben ingehuurd?
 2. Wat is het verschil in kosten en wat zou ik de freelancer als bruto maandsalaris moeten bieden?
 3. Wat voor contract ga ik de freelancer aanbieden als medewerker in dienstverband?
 4. Is er wel voldoende werk voor de freelancer op de lange termijn?

Kan ik zomaar een freelancer of zzp’er in dienst nemen nadat we die persoon al hebben ingehuurd?

In principe is het mogelijk om een freelancer in dienst te nemen. Soms is men in de war voor het overnemen van een uitzendkracht in dienst omdat er dan specifieke regels gelden. Echter, in het geval van een freelancer of zzp’er, zijn er geen specifieke regels, maar het is wel belangrijk dat je als werkgever voldoet aan een aantal belangrijke vereisten om werknemers in dienst te nemen.

Zeker wanneer je je eerste medewerker in dienst neemt is het verstandig om even ons artikel hierover door te nemen.

Wat is het verschil in kosten en wat zou ik de freelancer als bruto maandsalaris moeten bieden?

Voor zowel de werknemer als werkgever is dit een belangrijke vraag. Wij adviseren hierin eerst goed uit te zoeken wat nu de totale kosten voor een zzp’er per maand zijn en vervolgens te kijken naar de kosten per uur voor de freelancer of zzp’er.

Houd rekening met het verschil tussen vier weken en een maand. Een maand heeft meer dan 28 dagen (vier weken). Veel zelfstandigen factureren per week. We zien in de praktijk bedrijven dit weekbedrag vermenigvuldigen keer vier om op een maandbedrag uit te komen, maar daarmee kom je alleen uit op een vierwekelijks bedrag.

Stel dat een freelancer een tarief factureert van €35,00 per uur, als werkgever zou je dan de afweging willen maken op basis van de kosten. Om je een handvat te geven kan er als volgt gerekend worden (dan zit je altijd goed). Stel de freelancer vraagt een salaris van €20,00 per uur dan kan je dit vermenigvuldigen met 1,4 om tot de totale werkgeverskosten per uur te komen. In dit geval dus €28,00 per uur. Dit is dan inclusief reserveringen vakantiegeld, eventuele kosten uitbesteden, loonadministratie én kosten verzuimverzekering, gespreid over het aantal gewerkte uren.

Wat voor contract ga ik de freelancer aanbieden als medewerker in dienstverband?

Ook hierin zijn verschillende opties en zou je je moeten laten adviseren door een HR-adviseur. Het staat je in principe vrij om de freelancer een tijdelijk contract of vast contract aan te bieden. Wat de beste optie is, kan je bespreken met één van onze hr-adviseurs.

Is er wel voldoende werk voor de freelancer op de lange termijn?

Denk hier inderdaad eerst heel goed over na voordat je het besluit neemt om iemand in dienst te nemen. Het feit dat je met de zzp’er helemaal nergens aan verbonden bent, is een enorme luxe voor veel kleinere ondernemers. Is er geen werk, dan is er ook geen verplichting om de zzp’er in te huren.

Jij als freelancer gaat ook op onderzoek uit, want je hebt nog wel een aantal zaken die je voor jezelf duidelijker zou willen hebben:

 1. Ga ik er financieel op achteruit of juist op vooruit wanneer ik in loondienst treed?
 2. Wat worden mijn werkzaamheden wanneer ik in loondienst ga?
 3. Mag ik wel in loondienst treden wanneer ik nog een KvK inschrijving heb?

Hieronder zullen we al deze vragen één voor één beantwoorden. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Schroom dan niet je vraag te sturen naar info@cbbs.nl.

Ga ik er financieel op achteruit of juist op vooruit wanneer ik in loondienst treed?

Dit is in mijn ogen één van de grootste misverstanden bij freelancers en zzp’ers. Er zijn maar weinig zelfstandigen die in loondienst minder zouden verdienen dan als freelancer of zzp’er.

Dat komt omdat freelancers en zzp’ers voornamelijk kijken naar het uurtarief dat ze factureren aan hun opdrachtgevers. En dat uurtarief vervolgens één op één vergelijken met hun bruto uurloon dat ze zouden verdienen wanneer ze met hun functie bij een bedrijf in loondienst zouden zijn. Dit is echter een groot misverstand die we hieronder verder zullen toelichten.

Wanneer je in Nederland in loondienst bent, zijn er vanuit de staat een aantal zaken voor je geregeld:

 1. Jouw loon wordt maandelijks aan je uitgekeerd, ongeacht je prestaties.
 2. Je bouwt pensioen op.
 3. Je krijgt een uitkering bij verzuim en arbeidsongeschiktheid.
 4. Je krijgt een uitkering wanneer je wordt ontslagen of wanneer jouw contract niet wordt verlengd.

Wanneer we dit vergelijken met een freelancer of zzp’er zien we al snel dat deze zaken bij deze doelgroep vaak niet geregeld zijn:

 1. De meeste zelfstandigen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 2. De meeste zelfstandigen bouwen geen pensioen op.
 3. De meeste opdrachtgevers betalen niet op vaste momenten en zeker niet maandelijks.

Dit komt erop neer dat je dus als zelfstandige veel zaken voor jezelf moet regelen. En de kosten hiervan worden vaak volledig door freelancers en zzp’ers vermeden.

Neem dit dus ook in overweging wanneer je overweegt om in loondienst te gaan. Vergelijk jouw uurtarief als freelancer niet met het bruto uurloon die de werkgever jou aanbiedt.

Wat worden mijn werkzaamheden wanneer ik in loondienst ga?

In principe moet er bij een professionele organisatie worden gewerkt met een duidelijke FTO (Functie Taak Omschrijving). In deze FTO worden de werkzaamheden die jij als werknemer dient uit te voeren concreet gemaakt. Zorg er dus voor dat voordat je je arbeidscontract ondertekent, de FTO duidelijk wordt besproken en uitgewerkt en het liefst met een handtekening van jou én de werkgever.

Mag ik wel in loondienst treden wanneer ik nog een KvK inschrijving heb?

Jazeker, let er alleen wel op dat je maandelijks, belastingaangifte moet blijven doen. Ook wanneer je geen omzet meer factureert in een kwartaal. Mocht je helemaal geen omzet meer draaien, overweeg dan om jouw onderneming op te heffen.

Ben je eruit?

Ben jij de werkgever en heb je ervoor gekozen de freelancer in loondienst te nemen, zorg dan voor een professionele loonadministratie! Laat maandelijks de loonstroken genereren door het salaristeam van CBBS.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief