Stageovereenkomst: tips voor werkgevers

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Voor veel werkgevers het moment om weer met stagiairs te gaan samenwerken. Gaat er bij u ook een stagiair aan de slag? Zorg ervoor dat u de afspraken goed vastlegt. Hiermee voorkomt u dat de stageovereenkomst als een arbeidsovereenkomst wordt aangemerkt. We vertellen u er alles over in dit artikel.

Stageovereenkomst wordt arbeidsovereenkomst

Een stagiair krijgt een stagevergoeding. Dat bedrag is lager dan het gebruikelijke loon. Wanneer blijkt dat de stagiair werkzaamheden uitvoert die normaal gesproken door een werknemer worden gedaan, bestaat het risico dat de stageovereenkomst wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Dit heeft nogal wat gevolgen. Bijvoorbeeld dat u de stagiair minimaal het minimumloon moet betalen, inclusief vakantietoeslag. Ook heeft de stagiair dan recht op vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte en alle andere rechten die werknemers in uw organisatie hebben.

Afspraken vastleggen

U wilt natuurlijk voorkomen dat u hiermee te maken krijgt. Maar hoe doet u dit? Het belangrijkste is om alle afspraken met de stagiair goed vast te leggen. Zorg er ook voor dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. Let hierbij vooral op de volgende punten:

  • Het doel van de stage moet duidelijk zijn vastgelegd. De stage moet erop gericht zijn om de kennis en ervaring van de stagiair te verbreden. Dit wordt bereikt door leerdoelen vast te leggen.
  • Laat de stagiair onder toezicht werken. Tijdens de stage kan dit worden afgebouwd zodat de stagiair steeds meer werkzaamheden zelfstandig kan uitvoeren. Voorkom echter dat de stagiair volledig zelfstandig werkt. Hierdoor kan namelijk het risico ontstaan dat de stagiair als werknemer wordt aangemerkt.
  • De stagevergoeding is lager dan een gebruikelijk salaris.
  • Een stagiair heeft geen recht op vakantiedagen en wordt ook niet doorbetaald tijdens ziekte. Zorg er dus voor dat dit niet gebeurt.
  • De stage moet plaatsvinden tijdens de opleidingsperiode van de student.

Neem direct contact op.

We helpen u graag verder en zoeken naar de beste oplossing voor uw organisatie. Vul hieronder uw gegevens in en we reageren zo spoedig mogelijk.

Op werkdagen zijn we van 08:30 tot 17:00 ook telefonisch bereikbaar op nummer 070 335 30 00.

Naam(Vereist)
Neem contact met me op(Vereist)

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief