Vervallen vakantiedagen: tips voor werkgevers

Over een maandje vervallen waarschijnlijk weer wat verlofpotjes bij je medewerkers. Lees, voordat je alles rigoureus afboekt, eerst nog even dit artikel.

Wettelijke vakantiedagen

Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waarop een werknemer minimaal recht heeft. Het aantal is afhankelijk van het aantal uur dat de werknemer werkt. De hoogste van het aantal vakantiedagen is 4 maal de arbeidsduur per week. Een werknemer die 40 uur werkt, heeft dus recht op 4 x 40 uur = 160 wettelijke vakantie-uren. In dit geval zijn dit 20 dagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen die een werknemer kunnen worden aangeboden boven op de wettelijke vakantiedagen. Met de werknemer kun je afspreken hoeveel extra vakantiedagen boven op de wettelijke vakantiedagen komen. Dit wordt vastgesteld in de individuele arbeidsovereenkomst. Je bent niet verplicht extra vakantiedagen te geven, behalve als dat in de cao staat.

Houdbaarheid vakantiedagen

Het verschil tussen deze twee soorten vakantiedagen is hoelang de medewerker de uren mag meenemen. Wettelijke vakantiedagen vervallen 6 maanden na het kalenderjaar waarop het recht op deze dagen is ontstaan. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen 5 jaar na het kalenderjaar waarop het recht is ontstaan. Het doel van deze houdbaarheid is om een werknemer te stimuleren vakantiedagen op te nemen. Hierdoor rust de werknemer uit van het werk en kan die genieten van ontspanning en vrije tijd.

Vervallen vakantiedagen

Als de houdbaarheid verloopt, vervallen deze dagen. Dat lijkt simpel, maar dat valt tegen. Je moet een werknemer namelijk wel de gelegenheid geven om deze dagen op te nemen. Ook moet je de werknemer op tijd informeren over het aantal openstaande vakantiedagen en het risico van het vervallen van die dagen. Als je dit hebt gedaan, moet je een werknemer ook de gelegenheid geven die alsnog op te nemen.

Afwijken van de regels

Je kunt ten gunste van een werknemer altijd van deze regels afwijken. Dat doe je bijvoorbeeld door de wettelijke verlofdagen niet te laten vervallen. Je bent dat namelijk niet verplicht. Dat geldt alleen niet voor de bovenwettelijke vakantiedagen. Die vervallen wel 5 jaar na het kalenderjaar waarin het recht is ontstaan.

Contact

Heb je vragen? Of heb je behoefte aan software die je verlofadministratie bijhoudt? Neem contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief