Wat doet een HR medewerker?

De taken van een HR medewerker, in het Nederlands ook wel personeelsmedewerker genoemd, zijn zeer divers. Een HR en heeft een belangrijke rol binnen een organisatie. In deze blog zullen we het uitgebreid hebben over de werkzaamheden van deze professional en hoe cruciaal de functie van een Human Resource medewerker is voor een organisatie.

10 taken van een HR medewerker

De taken van een HR-medewerker zijn:

  • Werven en selecteren van nieuwe werknemers
  • Beheren van personeelsdossiers en administratieve taken
  • Ontwikkelen en implementeren van HR-beleid en -procedures
  • Adviseren en ondersteunen van leidinggevenden en werknemers bij HR-vraagstukken
  • Coördineren van training en ontwikkeling van personeel
  • Uitvoeren van prestatiebeoordelingen en beheer van belonings- en compensatieprogramma’s
  • Beheer van verzuim en arbeidsongeschiktheid van werknemers
  • Zorgen voor naleving van arbeidsrechtelijke wet- en regelgeving
  • Stimuleren van betrokkenheid en medewerkerstevredenheid
  • Rapporteren van HR-gegevens en het bijhouden van trends en statistieken op het gebied van HR.

De belangrijkste taken van een HR medewerker

Wij leggen de 4 belangrijkste taken van een Human Resource medewerker uit.

1. Werving en selectie

Een van de belangrijkste taken van HR medewerkers is het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures binnen de organisatie. Een Human resource medewerker begint vaak met het opstellen van een geschikte vacaturetekst en het plaatsen ervan op relevante kanalen. Daarna selecteren zij de beste kandidaten op basis van cv’s en motivatiebrieven. Vervolgens zal een Human Resource medewerker sollicitatiegesprekken voeren om te kijken of de kandidaat geschikt is voor de desbetreffende rol binnen de organisatie.

2. Opleidingsplanning

Een andere zeer belangrijke verantwoordelijkheid voor HR medewerkers, is het plannen van trainings- & opleidingsprogramma’s voor werknemers in dienst bij de organisatie. Het doel van deze programma’s is dat werknemers zich blijven doorontwikkelen, zodat de werknemers up-to-date blijven met alle ontwikkelingen binnen hun vakgebied én kunnen meehelpen aan de groei van hun werkgever.

3. Personeelsadministratie

HR medewerkers kunnen verantwoordelijk zijn voor de personeelsadministratie. Dan moeten Human Resource medewerker bezig zijn met de urenregistratie, verzuim- & vakantiedagen registratie, alsmede het opstellen van (nieuwe) arbeidsovereenkomsten. Het is cruciaal dat deze administratie efficiënt en foutloos wordt bijgehouden om conflicten tussen medewerkers en werkgevers te voorkomen.

4. Advies & ondersteuning

HR medewerkers fungeren als belangrijk adviseur en supporter voor werknemers binnen een organisatie, doordat ze het eerste aanspreekpunt zijn voor vragen over arbeidsvoorwaarden, salarisadministratie of andere kwesties met betrekking tot HR. Het is essentieel voor een Human Resource medewerker dat zij op de hoogte zijn van de relevante wet- en regelgeving. Wanneer ze op de hoogte zijn van deze relevante informatie, kunnen de HR medewerkers dit delen met de overige werknemers.

Rol binnen de organisatie

De rol die HR medewerkers spelen binnen organisaties kan niet genoeg benadrukt worden. Human Resource medewerkers zorgen namelijk niet alleen voor de werving en selectie, maar ook voor ontwikkeling én begeleiding van personeel. Daarnaast houden zij zich bezig met administratieve taken en zijn zij het eerste aanspreekpunt als er vragen of issues bestaan die gerelateerd zijn aan Human Resources. HR medewerkers dragen dus in grote mate bij aan het succes van elke organisatie.

HR ondersteuning van CBBS

Een gezonde organisatie heeft tevreden werknemers. Daar komt heel wat bij kijken. CBBS ondersteunt u met alles wat met HR te maken heeft. Wij kunnen u ondersteunen op het gebied van goede personeelsadministratie en op het gebied van arbeidsovereenkomsten. Onze consultants hebben de juiste kennis en ervaring om u alle zorgen uit handen te nemen.

Gratis adviesgesprek

Dus weet u nu alles over de blog ‘Wat doet een hr medewerker’? Of heeft u hier nog vragen over? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij CBBS. Wij leggen u graag meer uit! Dus neem gerust contact met ons op. Kom meer te weten over hoe CBBS uw bedrijf en uw medewerkers kan helpen.

Wij staan voor u klaar

Stuur een mail

Onze klantenservice helpt u verder (binnen 1 werkdag een reactie)

Bel 070 335 30 00

Op werkdagen van 08:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief