Payrolling: tips voor werkgevers
U werkt met personeel. Afhankelijk van uw situatie zijn verschillende overeenkomsten mogelijk: een uitzendovereenkomst, een payrollovereenkomst of de vertrouwde arbeidsovereenkomst. Wat zijn de verschillen en waarmee moet u rekening houden? In dit kennisartikel nemen we u hierin mee. We sluiten iedere optie af met een risico-/kostenvergelijk. Direct behoefte aan advies? Stuur een bericht!
Inhoudsopgave
Uitzendovereenkomst
Kiest u voor een uitzendovereenkomst, dan gaat u een samenwerking aan met een uitzendbedrijf. Het uitzendbureau zorgt voor de werving en bemiddeling tussen u en de uitzendkracht. De uitzendkracht en u zijn beiden flexibel. Dat betekent dat de uitzendkracht niet exclusief voor u werkt. Ook kunt u kunt makkelijk kiezen voor een andere uitzendkracht. U betaalt aan het uitzendbureau alleen de uren die deze werknemer voor u werkt. Bij ziekte, vakantie of andere afwezigheid betaalt u niets. Deze flexibiliteit geldt voor een periode van 4 jaar.
Bij een uitzendovereenkomst heeft u geen last van administratieve rompslomp. Ook heeft u geen werkgeversrisico. Het uitzendbureau is de juridisch werkgever en zorgt ervoor dat de arbeidsovereenkomst en het salaris voldoen aan de voor uw bedrijf geldende wet- en regelgeving. Daar betaalt u echter wel een prijs voor. Alle soorten arbeidsovereenkomsten op een rij »
Conclusie:
- Risico: laag
- Kosten: hoog
Payrolling
Kiest u voor een payrollovereenkomst, dan zorgt u zelf voor de werving en selectie van de werknemer. Deze werknemer werkt exclusief voor u en heeft dezelfde rechtspositie als de werknemer die bij u in loondienst werkt. Alle arbeidsvoorwaarden in uw onderneming zijn dus ook van toepassing op de payrollmedewerker. U kunt de payrollmedewerker maximaal 3 jaar inzetten totdat deze een vaste aanstelling moet krijgen. Dit kan in uw onderneming zijn of bij het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf is, net als bij een uitzendbureau, de juridisch werkgever. Het payrollbedrijf heeft wel een – al dan niet tijdelijk – contract met deze werknemer. Het payrollbedrijf moet de werknemer dan ook doorbetalen bij ziekte, vakantie of andere afwezigheid. Het payrollbedrijf brengt dat vervolgens ook bij u in rekening.
Het voordeel van een payrolloplossing is dat de werknemer alleen voor u werkt. Net als bij een uitzendovereenkomst heeft u ook hier geen administratieve rompslomp en loopt u geen werkgeversrisico.
Conclusie:
- Risico: gemiddeld
- Kosten: gemiddeld
Meer over payrolling op deze pagina »
Arbeidsovereenkomst
Als u personeel zelf in dienst neemt, gelden dezelfde regels als bij payrolling. U kunt ervoor kiezen de werknemer voor bepaalde of voor onbepaalde tijd in dienst te nemen. Kiest u voor een contract voor onbepaalde tijd, dan is de WW-premie die u als werkgever betaalt 5% lager. Bij deze optie draagt u wel alle werknemersrisico’s als werkgever. Ook verzorgt u zelf de loonadministratie en het personeelsdossier. Lees meer »
Conclusie:
- Risico: hoog
- Kosten: laag
Conclusie
De beste keuze is afhankelijk van uw verwachtingen. Wilt u geen risico lopen en geen omkijken hebben naar de administratie? En wilt u alleen betalen voor feitelijke arbeid? Dan is de uitzendkracht de beste optie. Kunt u het risico makkelijk dragen, gaat u voor de laagste kosten en heeft u administratieve capaciteit? Dan is het de beste optie om een medewerker in dienst te nemen. Soms is het lastig kiezen en wilt u een tussenoplossing. U wilt bijvoorbeeld een werknemer exclusief aan u binden en geen administratieve rompslomp, maar ook niet de hoofdprijs van een uitzendcontract betalen. Dan is payrolling een interessante optie voor u. Informeer eens naar de payroll services. Het zal u verrassen. Het zal u verrassen.
Payroll en btw
Stichtingen en verenigingen die werkzaam zijn in de culturele sector, de zorg of de onderwijssector, zijn meestal vrijgesteld van btw. Payrollbedrijven zijn dit meestal niet, waardoor zowel over de loonkosten als over de kosten van het payrollbedrijf btw gerekend wordt. In dit geval is het voordeliger om gebruik te maken van een shared service-oplossing. Dan betaalt u alleen btw over de factuur van de dienstverlener. Bij het gebruik van shared service-dienstverlening bent u zelf juridisch werkgever en komen de werknemers dus bij u in loondienst. De administratieve rompslomp die dit met zich meebrengt wordt ondergebracht bij de dienstverlener die u al het werk uit handen neemt. Deze optie zorgt dus voor lagere lasten dan een payrolloplossing.
Neem direct contact op
We helpen u graag verder en zoeken naar de beste oplossing voor uw organisatie. Vul hieronder uw gegevens in en we reageren zo spoedig mogelijk.
Op werkdagen zijn we van 08:30 tot 17:00 ook telefonisch bereikbaar op nummer 070 335 30 00.